Számomra a jó természetfotó… – Máté Bence természetfotós Havi természetfotós pályázat

Számomra a jó természetfotó… – Máté Bence természetfotós szeptember 6.

Sorozatunkban az ország legnagyobb természetfotó pályázata, a Varázslatos Magyarország zsűritagjai beszélnek arról, hogy a szemükben mitől lesz jó egy természetfotó. Ezúttal Máté Bence osztotta meg velünk a gondolatait.

Máté Bence az ország egyik legeredményesebb és világszinten is elismert természetfotósa. A „láthatatlan természetfotós” címet különleges, saját fejlesztésű, detektívüveges leseinek köszönhetően érdemelte ki. Olyan ökoszisztémát tart fenn pusztaszeri tanyáján, ahol a legváltozatosabb állatfajok telepednek meg, a titkos lesekből így közvetlen rálátást nyerhet az állatok rejtett világára. Bence számos rangos hazai és nemzetközi díj tulajdonosa, 2010-ben Londonban, az Árnyjáték című képével elnyerte a természetfotózás Oscar-díjának tartott, „Az év természetfotósa 2010” (Wildlife Photographer of the Year) címet. Bejárta a világot, egzotikus fotós kalandjai mellett azonban mégis „saját vadonjához” húz a szíve, ha csak teheti, Pusztaszeren, a leseiben tölti ideje nagy részét.

Bence a VM életéhez már az „alapkő letételétől” kapcsolódik. Pályázóként indult a versenyen, amit persze sorra nyert, majd a VM csapatával több fronton is közös munkába kezdett. Megalkották a Fajbook fajmeghatározó versenyt, és a kapcsolódó könyv anyagából sorozatot indítottak a VM magazinban is. Hazánk egyik legkiemelkedőbb és nemzetközi szinten is megbecsült természetfotósa 2021-ben a VM fotópályázat zsűritagjai között értékeli a fotósok munkáit.