Tavaszi tőzike és hóvirág Havi természetfotós pályázat

Tavaszi tőzike és hóvirág február 17.

Bár még mínuszokra ébredünk, a természet már érzi a tavaszt. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy nyílik a hóvirág és a szártalan kankalin. A tavaszi tőzikék is szirmot bontottak a gyékényesi Lankóci-erdőben.

A tavaszi tőzike (l.: a fotón) kb. 20-30 cm magas, hagymás növény; virágai nagyon hasonlóak a hóvirágéhoz, de míg a hóvirágnak a három belső lepellevele fele akkora, mint a három külső, addig a tőzike lepellevelei egyforma nagyságúak, csúcsuk sárga vagy sárgászöld. Üde talajú gyertyános-tölgyesekben, valamint tölgy-kőris-szil ligeterdőkben, ártéri réteken fordul elő; általában március-áprilisban virágzik, idén ez már februárban elkezdődött. Galantamint tartalmaz, ettől mérgező. Természetvédelmi értéke: 5.000 Ft.

Tavaszi tőzike

Fotó: Mezei Ervin

Ismertebb rokona az üde lomberdőkben élő kikeleti hóvirág, mely szintén lombfakadás előtt virágzik, mikor még elegendő fény jut a talajra. Májusban érő termései hangyacsemegék: magvai olajos függelékét a hangyák előszeretettel gyűjtik, így segítve a hóvirág terjedését. A tőzikéhez hasonlóan szintén mérgező; a hagymájában termelődő anyag méreg, ám az Alzheimer-kór és a gyermekbénulás kezelése során kedvező hatásáról számolnak be. Természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

Szöveg: Schulcz Andrea

A cikk borítóképét készítette: Nagy Bertold (Első fények)