Új költőfaj a Duna-Dráva Nemzeti Park illetékességi területén Havi természetfotós pályázat

Új költőfaj a Duna-Dráva Nemzeti Park illetékességi területén szeptember 14.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Dunai Tájegységében található Riha-tó nádasában több mint négy évtizede igen jelentős vegyes gémtelep ismert. Az elmúlt 15 évben pontos felmérések voltak arra vonatkozóan, hogy milyen fajból, mennyi madár kezdi meg a költést és azoknak milyen eredményei lettek. Nem volt ez másként az idei évben sem, a természetvédelmi őrszolgálat szakemberei több alkalommal is végeztek megfigyeléseket, számolásokat a területen, lehetőség szerint a madarak minél kisebb zavarását előidézve.

A 2023-as esztendő nem várt eredményeket hozott. Szürke gémből mintegy 70 pár kezdett költésbe, továbbá nagy kócsag 8 pár, kis kócsag több mint 60 pár, bakcsó minimum 50 pár, üstökös gém 3 pár és kis kárókatona legalább 12 pár. Első alkalommal lett bizonyítva a pásztorgém költése a területen, a megfigyelések alapján 3 pár költése lett sikeres. A legnagyobb meglepetést a fokozottan védett batla (Plegadis falcinellus) költése okozta. Sikerült a fészkelő-telepen megfigyelni öreg és fiatal egyedeket is a költési időszakban, illetve a fiatalok kirepülését követően egy közeli táplálkozóterületen is. Ez utóbbi helyszínen az egyszerre látott legnagyobb batlacsapat 20 egyedből állt, melyből 16 példány idei kelésű madár volt.

Fotó: Mórocz Attila

Magyarországon a batla ritka fészkelőnek számít, de az állomány lassú erősödése tapasztalható. Jelenleg mintegy 30-40 pár között lehet a fészkelő állománya, idén a Riha-tó mellett egyéb helyszíneken is fészkelésbe kezdett.

Írta: Mórocz Attila

A cikk borítóképét készítette: Dr. Barsi Ernő (Aki nem lép egyszerre)