Új növényfajok is megtelepedtek az Álom-zugban Havi természetfotós pályázat

Új növényfajok is megtelepedtek az Álom-zugban március 27.

Már mutatkoznak az első, jelentős eredményei annak a természetvédelmi kezelésnek, melyet a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság 2009 óta végez a Hármas-Körös öcsödi hullámterében, az Álom-zugban.

A mintegy 110 hektáros területen minden évben kettős kezelést alkalmazunk: legeltetést és kaszálást. A zug egyik fele fás legelő, a másik klasszikus kaszáló. Az elmúlt évek során a terület partéli részeit, idén pedig a belső részeket is mentesítettük az inváziós amerikai kőristől és zöld juhartól. Mostantól tehát már csak őshonos faállományok (fehér fűz, fehér és fekete nyár) találhatók itt. Reményeink szerint a fiatal cserjék egyre jobban elfoglalják majd a területet, a puhafás vegetáció megerősödik.

Nyári tőzike. Fotó: Harsányi Dezső Attila

Az agresszíven terjedő, idegenhonos gyalogakác a többi, hullámtéri területhez hasonlóan itt, az Álom-zugban is minden évben sok munkát ad. A fás legelőnek a fák alatti területein jelenleg is zajlik az irtás, fizikai dolgozóink kézi munkával próbálják visszaszorítani a gyalogakácot. A legeltetési időszak kezdetére ezek a munkálatok befejeződnek.

Réti iszalag. Fotó: Tóth Tamás József

A természetvédelmi kezelés eredményeként olyan új fajok is megjelentek már a területen, mint a nyári tőzike és a réti iszalag. Az élőhelyi adottságok javultak, így ezek a növények újra otthonra leltek az Álom-zugban.

A cikk borítóképét készítette: Darányiné Bakos Éva (Egyedül)