Újra szabadon a mentett uráli bagoly Havi természetfotós pályázat

Újra szabadon a mentett uráli bagoly március 11.

Február utolsó hétvégéjén érkezett a hívás: sérült baglyot találtak az Ózd és Királd közti úton. A madarat Arlóba vitték, ahol a nemzeti park munkatársainak megérkeztekor derült ki, hogy egy autós ütközés utáni, a körülményekhez képest jó állapotban lévő uráli bagolyról van szó. Az állat a Természetvédelmi Őrszolgálat segítségével a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság madármentő központjába, Egerbe került.

Bartha Csaba, Kelemen Tamás és Baráth Zoltán Zsolt, a madár megmentői – Fotó: Kozma Attila

Kelemen Tamás gondos ápolásának köszönhetően néhány nap után alkalmassá vált a természetbe való visszaengedésre, amit március 3-án a megtalálás helyszínéhez közel meg is tettek.

Az uráli bagoly Eurázsia észak-keleti részen elterjedt faj, hazánkban az 1960-as évek végén jelent meg. Napjainkra rendszeres fészkelőnkké vált, az Északi-középhegység idős bükköseiben, tölgyeseiben 100-200 pár lakik. Állandó madár, költése február végén-márciusban már megkezdődik. Stabil populációjának fennmaradást a folyamatos erdőborítás, a méretes, idős fákat és holtfát is biztosító erdőgazdálkodás segítheti. Magyarországon fokozottan védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

A lakosság közreműködésével a BNP Igazgatóság évente több száz védett állat mentésében, majd szabadon engedésében vesz részt. Ezúttal egy ritka bagolyfaj egyedét sikerült visszajuttatni otthonába. Köszönjük az arlói Váradi család segítségét!

A cikk borítóképét készítette: Simay Attila (Urali)

Címke felhő

madár Bükki Nemzeti Park tájkép szikpadka Bagoly Mentés uráli