Vadvilág világnapja: megóvni az erdőket és az általuk éltetett embert Havi természetfotós pályázat

Vadvilág világnapja: megóvni az erdőket és az általuk éltetett embert március 19.

A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény aláírásának évfordulóján megtartott világnap fókuszában idén a több száz millió ember megélhetését biztosító erdők és a különleges élőhelyek megóvásában kulcsszerepet játszó őslakos közösségek állnak.

vadvédelmi világnap hivatalos oldalán olvasható közlemény szerint globálisan mintegy 200-300 millió ember él erdővel borított területeken vagy azok szomszédságában. Megélhetésüket is az erdő és a benne élő fajok által nyújtott szolgáltatások biztosítják, ahogy alapvető – táplálkozáshoz, energiához és lakáshoz kapcsolódó – szükségleteiket is ezek az élőhelyek elégíti ki.

Az őslakosok és a helyi közösségek az ember és az erdő közti szimbiotikus kapcsolat frontvonalában léteznek:

a Föld erdővel fedett területeinek 28 százaléka most is őslakos közösségek kezelésében áll, köztük a bolygónk ökológiai szempontból kiemelkedően fontos, érintetlen területei is.

Az erdők, a vadvilág és az erdőhöz kapcsolódó megélhetési források jelenleg számos, egyidejűleg zajló környezeti krízis gyújtópontjában állnak, a klímaválságtól a kihalási hullámon át a koronavírus-járvány szerteágazó egészségügyi, gazdasági és társadalmi hatásaiig.

A fentiek szellemében a 2021-es vadvédelmi világnap online eseményein olyan erdőkezelési módszereket és gyakorlatokat ismerhetnek meg az érdeklődők, amelyek az erdei élőhelyek és a veszélyeztetett élővilág megóvása mellett az emberek megélhetését és az erdővel egységben élő népcsoportok hagyományainak és kultúrájának fennmaradását is támogatják.

Videó: Etiópia erőtemplomai (A rövidfilm egyike a világnaphoz kapcsolódó filmverseny döntőjébe került alkotásoknak). Forrás: Emergence Magazine/youtube.com

Címke felhő

erdő természetvédelem vadvilág világnap réticankó