Virágzik a földi piroska Havi természetfotós pályázat

Virágzik a földi piroska március 21.

A hóvirágok és tavaszi tőzikék mellett más védett növények is virágzásba kezdenek kora tavasszal. Egyik ilyen – jellegzetes, más fajjal össze nem téveszthető – vadvirágunk a kakasmandikó, mely tudományos nevét – dens-canis – onnan kapta, hogy gumója kutyafogra hasonlít. Népies nevei többek között: Szent György virág, tavaszciklámen, fogasgyökerű fű, földi piroska.

Lilás-rózsaszínes bókoló virága harang alakú, a nyílás kezdetekor a szirmok előrenéznek, de a virágzás előrehaladtával hátrahajlanak, melynek köszönhetően jól láthatóak lesznek a kékes-szürke porzók. Két húsos levele jellegzetes sötétzöld színű, barna foltokkal, melyek virágzás után kifakulnak. Termései májusban érnek be, a magokat hangyák terjesztik, melyért „jutalmul” hangyakalácsot kapnak. Ezek a ragacsos képződmények számukra értékes tápanyagokban gazdagok, melyekkel nem csak saját magukat, hanem lárváikat is táplálják. A hangyakalács elfogyasztása után a virágmagokat otthagyják, és ha adottak a feltételek, azok csírázásnak indulhatnak és ezáltal új élőhely alakulhat ki.

A kakasmandikó bükkösök, gyertyános-tölgyesek, száraz tölgyesek, hegyi és nedves rétek virága. Erdélyben él egy világos, majdnem fehér színű változata is.

Védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Szöveg és fotó: Schulcz Andrea

A cikk borítóképét készítette: Szabó Ilona (Fényre várva)