Our Favourite Colour: Yellow - National Geographic 2021. April 06.

  • Contest call
  • Awards
  • Entry fee
  • Jury and vote
Have a question?

Pályázati kategóriák:

A. A Varázslatos Magyarország természetfotói:

A.1. A Varázslatos Magyarország természeti szépségei

A.2. A Varázslatos Magyarország madarai

A.3. A Varázslatos Magyarország egyéb állatai

A.4. A Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből

B. Ember a természetben

C. Képek a nagyvilágból

D. Mozgásban a természet (videópályázat) 

E. Kedvenc színünk: a sárga – National Geographic

 

Pályázati kiírás:

E. Kedvenc színünk: a sárga – National Geographic

Ami mindenkinek eszébe jut a National Geographic Magazinról: az emblematikus sárga keret. Lásd te is sárgában a világot! A természet ezer színben pompázik, a National Geographic Magyarország kifejezetten arra invitálja a természetfotósokat, hogy kalandozásaik közben olyan képeket készítsenek, amelyekben a sárga szín jellemző és hangsúlyos, alkalomadtán a kép legfőbb, domináns színe.   

 

A kategóriában az alábbi feltételeknek megfelelő fotók nevezhetőek:

- a pályázatra minden korosztály jelentkezését várjuk, kicsiktől nagyokig,

- a fotók Magyarország közigazgatási határain belül készüljenek,

- a fotók a szabad természetben készüljenek,

- DSLR, MILC vagy kompakt/bridge géppel készült képek egyaránt nevezhetőek,

- utólagos digitális manipuláció nem megengedett.

 

Pályázati szabályzat: 

- A 2021-es pályázati év 2021. április 1-től december 20-ig tart.

- A képeket minden hónap első napjától (0:01-től) lehet feltölteni az adott hónap 20-áig (23:59-ig).

- Egy benevezett fotóra kapható maximális pontszám: 60 pont.

- A Kedvenc színünk: a sárga – National Geographic kategóriába havonta maximum 4 kép tölthető fel. 

- A nevezés ebben a kategóriában minden hónapban ingyenes.

- A kategória képeinek pontszámai nem kerülnek bele az éves ranglista pontszámaiba, de az év során a kategórián belüli, legmagasabb összpontszámot szerzett első három versenyző díjban részesül. 

 

Általános nevezési feltételek: 

1. A pályázati képek felbontása megegyezik az eredeti fájl (RAW kép) felbontásával, mérete legfeljebb a vágás méretével csökkenhet, azaz a képek átméretezése nem megengedett. 

2. A Varázslatos Magyarország természetfotói (A.) kategóriában a pályázó köteles feltölteni a pályázott kép mellett a kép eredeti, RAW fájlját is, kivéve a Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből (A.4.) kategóriában, ahol elegendő a kép interpolálatlan, módosítatlan, eredeti JPEG fájlját feltölteni. 

3. A pályázati JPEG fájl maximális minőségben (legalább Adobe Photoshop jpeg 10-nek megfelelő képminőség), javasoltan sRGB színprofilban töltendő fel.

4. A vágás mértéke nem haladja meg a 60%-ot, azaz a feltöltött kép mérete eléri az eredeti mű képpontjainak 40%-át. Amennyiben nem felel meg ennek a feltételnek, a képet a zsűri véglegesen kizárja a pályázatról!

5. Csak azok a képek kerülhetnek az éves kiállításra vagy a pályázati albumba, amelyek legalább 6 megapixel felbontásúak.

6. A pályázati képek feldolgozása során a következő digitális módosítások alkalmazhatóak: szintek (levels), gradációs görbék (curves), fehér- és színegyensúly (white és color balance), színezet/telítettség (hue/saturation), fényerő/kontraszt (brightness/contrast), élesség (sharpness), illetve árnyékok/csúcsfények (shadow/highlight), zajszűrés (noise reduction).

7. Képelemek eltávolítása vagy hozzáadása nem megengedett, viszont lehetőség van az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák (karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por) eltávolítására. 

8. Bármilyen oldalarányú kép feltölthető, de törekedjen a pályázó a szabványos oldalméretek betartására (1:1, 2:1, 3:1, 3:2, 4:3, 5:4, 16:9).

9. A Varázslatos Magyarország természetfotói kategóriában az EXIF adatok minden fájl (pályázati JPEG és RAW kép) esetében kötelezőek.

10. Az adott pályázati év során egy sorozatfelvétel fotóiból csak egy fotó nevezhető. A sorozatfelvétel ugyanazon témát ábrázolja minimális eltéréssel. Arról, hogy mi minősül sorozatfelvételnek, a zsűri egyéni belátása szerint, szubjektíven dönt. Ezek a képek azonnali kizárásra kerülhetnek a zsűri által, kérdéses esetben a pályázat kiírója belátása szerint megkeresheti a pályázót.

11. A pályázatokra kizárólag Magyarország közigazgatási határain belül készült képek nevezhetőek, kivételt képez a Képek a nagyvilágból (C.) kategória. Amennyiben a pályázat kiírója meggyőződik arról, hogy nem Magyarország területén készült kép került nevezésre, úgy a képet kizárja.

12. A képfájl nem tartalmazhat semmilyen utalást a kép szerzőjének személyazonosságára vonatkozóan, különben a kép nem jogosult a pályázatban való részvételre, és kizárásra kerül.

13. Amennyiben a pályázat kiírója meggyőződik arról, hogy olyan kép került nevezésre, amely a fenti szabályok bármelyikének nem felel meg, az érintett képet kizárhatja a pályázatból. A pályázat kiírója továbbá fenntartja a jogot, hogy ha a havi pályázatok lezárása után, a pályázati év folyamán bármikor tudomására jut a fenti szabályok megszegése egy kép esetében, akkor a képet utólagosan is törölheti, és az esetleges díjazást visszavonhatja.

14. A pályázónak lehetősége van a pályázatra feltöltött képeket legkésőbb az aktuális pályázat lezárásáig törölni vagy módosítani.

15. A pályázati képek csak egyszer nyújthatók be. Ismételt feltöltés esetén az egyik kép kizárásra kerül.

16. A képek a nevezési díj befizetése után kerülnek a zsűri elé.

17. A pályázat nyitott minden regisztrált felhasználó számára professzionalitástól, kortól, nemtől és nemzeti hovatartozástól függetlenül.

18. A képek etikai szempontból nem lehetnek kifogásolhatók. Csak olyan képek nevezhetőek, amelyek az élővilágban okozott károk és az élővilág zavarása nélkül készültek. A képek nem készülhetnek olyan manipulációval, ami a valóságot meghamisítva mutatja be, nem sérthetnek közerkölcsöt, továbbá nem sérthetik az emberi méltósághoz kapcsolódó jogokat.

19. A Varázslatos Magyarország pályázat támogatja és nagyra értékeli a kreatív szemléletet.

Ennek megfelelően:

A többszörös expozíciós (multiexpós) technikával készült képek elfogadottak, de csak Hozzáadó (ADD) vagy Átlagoló (AVG) beállítással készülhetnek. E képeknél követelmény, hogy a multiexpós képet alkotó egyes felvételeknek azonos helyszínen és közel azonos időben kell készülniük. A multiexpós képeknél elvárás, hogy a szemlélőt a több felvétel összevonásával készült kép ne tévessze meg. A multiexpós technikával készült képeknél a kép leírása rovatba be kell írni: MULTIEXPO.

Elfogadjuk a képsorozatokból képszerkesztő szoftverekkel elkészített HDR- és panorámaképeket, valamint mélységélesség-kiterjesztéses (focus stacking) technikával készült képeket is. Az ilyen jellegű képekhez valamennyi RAW képet fel kell tölteni .zip tömörített fájlként.

Elfogadjuk a képszerkesztő szoftverekkel egyesített képsorozatokat, amennyiben az egyes felvételek a fényképezőgép elmozdítása nélkül, közel azonos időben készültek (pl. csillagíves asztrotájképek, szentjánosbogár-rajzás). Az ilyen jellegű képekhez valamennyi RAW képet fel kell tölteni .zip tömörített fájlként.

20. A pályázó tudomásul veszi, hogy a beküldött képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával (kiállításával) okozott esetleges személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a pályázót terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is. 

21. A résztvevő a pályázati képek feltöltésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket, egyben hozzájárul ahhoz, hogy a pályázat kiírója a fényképeit szabadon, a szerzői jog érvényesítése nélkül, térítésmentesen felhasználhatja a Varázslatos Magyarország web- és közösségi oldalain, valamint nyomtatott publikációiban (magazin, könyvek, kiadványok, hirdetési anyagok, stb.), audiovizuális tartalmaiban (kisfilmek, VM dal, stb.,), illetve a pályázattal kapcsolatos publikációkban, albumokban, továbbá a kiállításokon és az ezeket propagáló egyéb elektronikus/nyomtatott publikációkban. A pályázat kiírója vállalja, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő publikációk és tárgyak bevételéből befolyó összeget kizárólag saját természetfotós és természetvédelmi tevékenységeibe forgatja vissza. 

22. A pályázat kiírója a fotópályázat és a kiállítás képeit (elektronikus fájlok/kiállítási nagyítások) átadhatja a kiállító intézmények és természetvédelmi partnerei számára, és azok a képeket környezet- és természetvédelmet propagáló célokra felhasználhatják. Továbbá a beküldött képek, szintén térítésmentesen, megjelenhetnek a magyar nemzetipark-igazgatóságok és azok állami fenntartója, az Agrárminisztérium kiadványaiban, online felületein és egyéb anyagaiban. A pályázat kiírójának partnerei a fotók felhasználásánál vállalják a fotós és a Varázslatos Magyarország nevének feltüntetését. 

23. A pályázat kiírója a képeket képügynökségként felhasználhatja, a pályázó előzetes beleegyezésével. Ennek pontos részleteiről a képügynökség menüpont alatt tájékozódhatnak azok a  pályázók, akik értesítést kaptak.

A zsűri tagjai egyéni szakmai szempontrendszerük alapján értékelik a pályázatokra beküldött képeket minden hónapban, és a pályázat kiírója díjazza a legmagasabb pontszámot elért alkotásokat. A Varázslatos Magyarország természetfotói kategóriáiban megszerzett pontokból egy összesített ranglista készül. A ranglista menüpontban minden pályázó nyomon követheti az éves és évközi munkáját. Holtverseny esetén a zsűri a közönségszavazás lezárása után dönt az egyes helyezésekről, tehát holtverseny, pontegyenlőség nincs. Év végén az összesített ranglista 1. helyezettje nyeri el a Varázslatos Magyarország természetfotó pályázat fődíját. Év végi holtverseny esetén az kapja meg a kérdéses helyezésért járó díjat, aki többször ért el jobb helyezést bármelyik fő kategóriában. 

 

Havi díjak:

A díjak havonta változhatnak a fotópályázati kategóriákban. Az oklevél mellett vásárlási utalványokat, könyvdíjakat és ajándékcsomagokat kapnak a helyezettek. A díjak változásának jogát fenntartja a pályázat kiírója. 

A havi eredményhirdetések alkalmával minden pályázati kategóriában az első három helyezett kap díjat, illetve a közönségszavazás első helyezettje. 

Térítéses kategóriák: 

A. A Varázslatos Magyarország természetfotói:  

A.1. A Varázslatos Magyarország természeti szépségei

A.2. A Varázslatos Magyarország madarai

A.3. A Varázslatos Magyarország egyéb állatai

A.4. A Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből

A négy kategóriába feltölthető képek száma összesen: 6db.

A nevezési díj minden hónapban képenként bruttó 500 Ft. E kategóriákba havonta 1db kép ingyenesen feltölthető. 

 

Térítésmentes kategóriák:  

B. Ember a természetben

C. Képek a nagyvilágból

D. Mozgásban a természet (videópályázat) 

E. Kedvenc színünk: a sárga – National Geographic

A kategóriánként feltölthető képek száma: 4-4 db. 

 

A KREDIT rendszer értelmében az A Varázslatos Magyarország természetfotói (A.) kategóriákban azokért a nevezett képekért, amelyek 70-ből elérik a 52 pontot, a pályázónak a következő havi pályázaton 1db ingyenes képfeltöltést írunk jóvá (értelemszerűen, ha egy pályázó mind a 6 képe eléri a 52 pontot, a következő pályázaton 6db ingyenes képfeltöltést írunk jóvá). 

 

A nevezési díj rendezhető bankkártyával a pályázati oldalon, vagy banki átutalással a következő bankszámlaszámra:

Varázslatos Magyarország Természetfotó Nonprofit Kft., MKB BANK 10300002-13006310-00014902

Az utalásnál kérjük feltüntetni a pályázó felhasználónevét a megjegyzés rovatba. Az átutalások jóváírását hetente egyszer, hétfői napokon végezzük.

Az aktuális egyenleg, így a feltölthető képek száma, a befizetést és jóváírást követően a képfeltöltés menüpontban látható.

A zsűri nyolc állandó, szakmai zsűritagból áll, akik egyéni, szakmai szempontrendszerük alapján értékelik a pályázatokra beküldött képeket. A honlap látogatói is szavazhatnak a közönségszavazás keretein belül. A zsűrizés és a közönségszavazás ideje alatt a fotók szerzője nem látható. 

A zsűri tagjai:

A Varázslatos Magyarország természetfotói kategóriában:

Laurent Ballesta mélytengeri fotós, oceanográfus

Daróczi Csaba természetfotós

Keleti Éva fotóművész 

Novák László természetfotós

Suhayda László természetfotós

Szilágyi Attila természetfotós, őrkerület-vezető (HNPI)

ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország Magazin főszerkesztője

 

Az Ember a természetben, a Képek a nagyvilágból, valamint a Kedvenc színünk: a sárga – National Geographic kategóriákban:

Daróczi Csaba természetfotós

Keleti Éva fotóművész 

Novák László természetfotós

Suhayda László természetfotós

Szilágyi Attila természetfotós, őrkerület-vezető (HNPI)

ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország magazin főszerkesztője

 

A Mozgásban a természet (videópályázat) kategóriában:

Szilágyi Attila természetfotós, őrkerület-vezető (HNPI)

Tóth Zsolt Marcell természetfilmes (Filmdzsungel Stúdió)

ifj. Vitray Tamás operatőr, a National Geographic Magyarország magazin főszerkesztője

 

Zsűrizés menete:

- Az összes pályázati kategóriába minden hónap elsejétől (0:01-től) lehet feltölteni a képeket, az adott hónap 20-áig (23:59-ig).

- A zsűri az adott hónap 21. napjától a hónap utolsó napjáig pontozza a pályázati képeket és videókat.

- A zsűrizést megelőző technikai előszűrést követően párhuzamosan zajlik a szakmai zsűrizés és a közönségszavazás a tárgyhó utolsó napjáig. 

- A zsűri tagjai 1-10 ponttal értékelik a képeket.

- A pályázati képek pontszámai – így a havi eredmények, illetve a pályázók aktuális pontszámai és ranglistája – a zsűrizés lezárása után válnak láthatóvá. 

- A közönségszavazás bárki számára nyitott, nem kell regisztrált felhasználónak lenni. Egy személy több képre is szavazhat, de egy képre egy személy csak egyszer szavazhat. 

- A közönség 1-5 ponttal szavazhat a képekre, ezek összege alapján a legtöbb pontot elért kép kapja a maximális 5 pontot, a legkevesebb pontot elért kép pedig a minimum 0 pontot. 

- A legtöbb közönségszavazatot kapott természetfotó különdíjban részesül minden hónapban. A havi közönségszavazások összesítése alapján a legtöbb szavazatot elért kép beküldője különdíjban részesül 2021 végén.

No results found.