Vizes élőhelyeink – UNESCO MNB 2024. május 01.

  • Mivel nevezhetek?
  • Pályázati kiírás
  • Díjak
  • Nevezési díj
  • Zsűrizés és szavazás
Kérdésed van?
Vizes élőhelyeink – UNESCO MNB
Vizes élőhelyeink – UNESCO MNB
Vizes élőhelyeink – UNESCO MNB
Vizes élőhelyeink – UNESCO MNB
Vizes élőhelyeink – UNESCO MNB

Vizes élőhelyeink – UNESCO MNB

A Varázslatos Magyarország – UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság közös szerevezésében, a CEWE támogatásával meghirdetett időszaki kategória célja, hogy a beérkező képek minél szerteágazóbban mutassák be, miért is olyan fontosak a vizes élőhelyeink. Ezek az élőhelyek az emberi tevékenység és a modern kor veszélyei miatt a legveszélyeztetettebb élőhelyek közé tartoznak. A vizes élőhelyek pusztulása negatívan érinti a vízellátást, a kapcsolódó élelmiszer-termelést, a lokális éghajlatra és az időjárási szélsőségekre gyakorolt hatásukat is, csakúgy mint a biológiai sokféleséget. A pályázati kategória lehetőséget nyújt a fotósoknak, hogy képeikkel változatos formában mutathassák meg hazánk vizes élőhelyeit. 

 

A pályázatra feltöltött képekre legtöbb pontszámot kapó fotósok nyerik el a dobogós helyeket, valamint különdíjak is kiosztásra kerülnek. A díjazott képekből, valamint a legszebb fotókból a CEWE saját gyártású vászonképein fotókiállítást készít, mely az év folyamán több helyszínen lesz megtekinthető. 

 

A pályázatra kifejezetten olyan képeket várunk, amelyek az élőhelyeket mutatják be, nem 1-1 állat- vagy növényfajt, hanem azokat a természetes környezetükben bemutatva. 

 

Milyen témákat várunk? 
·         vizes élőhelyek: tavak, mocsarak, szikes tavak, lápok, holtágak, folyószakaszok, nedves rétek, valamint ember alkotta halastavak, víztárolók
·         a vizes élőhelyek élővilága
·         veszélyben a vizes élőhelyek
·         életünk forrásai a vizes élőhelyek

PÁLYÁZATI SZABÁLYZAT


1.    A pályázat 2024. május 1-től (0:01-től) 2024. július 31-ig (23:59-ig) tart.  
2.    A pályázat regisztrációhoz kötött. Regisztráció a www.varazslatosmagyarorszag.hu oldalon. 
3.    A pályázati kategóriába a pályázat időtartama alatt pályázónkként maximum 10 db kép tölthető fel.
4.    Egy darab kép ingyenesen feltölthető, a további feltöltött képekért a nevezési díj képenként 1000 Ft, amelyet az oldalon a SimplePay rendszerén keresztül rendezhet a pályázó, a képek csak ezek után tölthetőek fel.
5.    A pályázat lezárultáig a pályázó a képeket felhasználói oldalán visszanézheti és módosíthatja.
6.    A kategóriákba nevezett természetfotóra kapható maximális pontszám képenként: 60 pont.
7.    Az időszaki pályázati kategória független a Varázslatos Magyarország természetfotó pályázataitól, így a kategóriába feltöltött képeinek pontszámai nem kerülnek bele az éves ranglistába, így „A magyar természetfotó nagydíjáért” folyó versenybe se, de bekerülhetnek a pályázathoz kapcsolódó fotóalbumba és kiállításba.
8.    A pályázati kategóriában az alábbi zsűritagok értékelik a képeket:


Britta Jaschinski fotóriporter, 
Máté Bence természetfotós,
Litauszki Tibor természetfotós, 
ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország magazin főszerkesztője, 
Szilágyi Attila természetfotós, 
Suhayda László természetfotós

9.    A szakmai zsűri pontszámai alapján a legtöbb pontszámot kapott első három természetfotó alkotója nyeri a Varázslatos Magyarország – UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság – CEWE közös díját, amely a három szervezet tárgyi ajándékait és nagy értékű vásárlási utalványait tartalmazza. A szervezetek további különdíjakat is kiosztanak majd a legszebb fotók alkotói között. 
10.    A kategóriába nevezhetőek a Varázslatos Magyarország korábbi fotópályázataira már beküldött képek, de pályázat ideje alatt a kategóriába beküldött új képek azonban nem nevezhetőek a VM többi aktuális kategóriájába. 
11.    A pályázatra Magyarország közigazgatási határain belül készült képek nevezhetőek.
12.    A pályázat kiírója az alábbi témákban várja a pályázati anyagokat: 
·         vizes élőhelyek: tavak, mocsarak, szikes tavak, lápok, holtágak, folyószakaszok, nedves rétek, valamint ember alkotta halastavak, víztárolók
·         a vizes élőhelyek élővilága
·         veszélyben a vizes élőhelyek
·       életünk forrásai a vizes élőhelyek


ÁLTALÁNOS NEVEZÉSI FELTÉTELEK

 
1.    A pályázatra feltöltött fényképek minimum 6 Megapixel és maximum 10 Megabyte méretűek lehetnek.
2.    A pályázati képek felbontása megegyezik az eredeti fájl (RAW kép) felbontásával, mérete legfeljebb a vágás méretével csökkenhet, azaz a képeket átméretezés nélkül kell a pályázatra benyújtani.
3.    A vágás mértéke a kép területére vonatkoztatva nem haladhatja meg a 60%-ot, azaz a feltöltött kép mérete eléri az eredeti felvétel (raw vagy eredeti jpg kép) képpontjainak 40%-át. Amennyiben nem felel meg ennek a feltételnek, a képet a pályázat kiírója véglegesen kizárja a pályázatról!
4.    A Varázslatos Magyarország pályázat valamennyi fotós kategóriájában (A., B., C., D.) a pályázó köteles feltölteni a pályázott kép mellett a kép eredeti, RAW fájlját is (DNG fájl csak abban az esetben elfogadott, ha a fényképezőgép eredeti raw fájljának kiterjesztése DNG), kivéve a Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből (A.4.) kategóriában, ahol elegendő a kép interpolálatlan, módosítatlan, eredeti JPEG fájlját feltölteni. Analóg géppel készült felvételek esetében az eredeti, szkennelt jpg vagy tiff fájlt kell feltölteni. 
5.    A pályázati JPEG fájl a lehető legjobb minőségben (ajánlottan legalább Adobe Photoshop jpeg 10-nek megfelelő képminőség), javasoltan sRGB színprofilban töltendő fel.
6.    A pályázati képek feldolgozása során a következő digitális módosítások alkalmazhatóak: szintek (levels), gradációs görbék (curves), fehér- és színegyensúly (white és color balance), színezet/telítettség (hue/saturation), fényerő/kontraszt (brightness/contrast), élesség (sharpness), illetve árnyékok/csúcsfények (shadow/highlight), zajszűrés (noise reduction), fekete-fehér átalakítás (black and white).
7.    Képelemek eltávolítása vagy hozzáadása nem megengedett, viszont lehetőség van az eredeti kép készítése (analóg technika esetén a dia/film szkennelése) közben keletkezett technikai hibák (karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre, illetve vízalatti fotóknál az objektívre tapadt szennyeződések) digitális eltávolítására. A Varázslatos Magyarország pályázat támogatja és nagyra értékeli a kreatív szemléletet. Ennek megfelelően: A többszörös expozíciós (multiexpós) technikával készült képek elfogadottak, de ezek a képek csak a fényképezőgépen belül, kizárólag Hozzáadó (ADD) vagy Átlagoló (AVG) beállítással készülhetnek. E képeknél követelmény, hogy a multiexpós képet alkotó egyes felvételeknek azonos helyszínen és közel azonos időben kell készülniük. A multiexpós képeknél elvárás, hogy a szemlélőt a több felvétel összevonásával készült kép ne tévessze meg. A multiexpós technikával készült képeknél a pályázati oldalra való feltöltésénél a vonatkozó jelölőnégyzetet be kell jelölni. Elfogadjuk a képsorozatokból képszerkesztő szoftverekkel elkészített HDR- és panorámaképeket, valamint mélységélesség-kiterjesztéses (focus stacking) technikával készült képeket is. Az ilyen jellegű képekhez valamennyi RAW képet fel kell tölteni .zip tömörített fájlként. Elfogadjuk a képszerkesztő szoftverekkel egyesített képsorozatokat, amennyiben az egyes felvételek a fényképezőgép elmozdítása nélkül, közel azonos időben készültek (pl. csillagíves asztrotájképek, szentjánosbogár-rajzás). Az ilyen jellegű képekhez valamennyi RAW képet fel kell tölteni .zip tömörített fájlként. A kép egészére vonatkozó fekete-fehér átalakítás megengedett. A fekete-fehér képek utólagos színezése (pl. szépia) sem a kép egészére vonatkozóan, sem részlegesen nem engedélyezett.
8.    A pályázati képek digitális manipulálása egyetlen kategóriában sem engedélyezett. A képeken az eredeti tartalom nem változtatható meg; a formák, az állatok viselkedése, a természeti jelenségek, a színek (kivéve fekete-fehér képeknél) és a részletek hitelesen, valósághűen és a raw képpel összhangban kell, hogy megjelenjenek. Az utólagosan, képszerkesztő szoftverekkel manipulált képek a technikai ellenőrzés során kizárásra kerülnek.
9.    A pályázat kiírója semmilyen képet nem fogad el, amelynek létrehozásában vagy módosításában a pályázó a mesterséges intelligencia technikáit alkalmazta. Ilyen esetben a kép azonnal kizárásra kerül. 
10.    Bármilyen oldalarányú kép feltölthető, de törekedjen a pályázó a szabványos oldalméretek betartására (1:1, 2:1, 3:1, 3:2, 4:3, 5:4, 16:9).
11.    A Varázslatos Magyarország pályázat valamennyi fotós kategóriájában (A., B., C., D.,) az EXIF adatok minden fájl (pályázati JPEG és RAW kép) esetében kötelezőek.
12.    A Varázslatos Magyarország pályázaton egy sorozatfelvétel fotóiból csak egy fotó nevezhető, tekintet nélkül a pályázati évre. Sorozatfelvételnek minősülnek azon képek, melyek:
⦁    a témája azonos, például a képen megjelenő állat- vagy növényfaj azonos (tekintet nélkül arra, hogy más egyedről van-e szó), vagy például ugyanazt vagy hasonló tájrészletet ábrázol a kép
⦁    azonos vagy nagyon hasonló helyszínen készült a kép
⦁    a kompozíció azonos vagy minimális eltérést mutat
⦁    a képelemek azonosak vagy minimális eltérést mutatnak
⦁    időben közvetlenül egymás után készültek, azonban a képek készítésének időpontjától függetlenül a fenti pontokat tekintetbe véve is sorozatfelvételnek minősül egy kép. 
Ezek a képek azonnal vagy akár a zsűrizés lezárását követően utólagosan is kizárásra kerülhetnek a pályázat kiírója által. Kérdéses esetben a pályázat kiírója megkeresheti a pályázót.
13.    A pályázati képek - tekintet nélkül a pályázati évre - csak egyszer nyújthatók be. Ismételt feltöltés esetén az utoljára feltöltött kép kizárásra kerül. Kivételt képez, ha a pályázat kiírója az időszakos pályázatoknál másképp rendelkezik.
14.    A pályázatokra kizárólag Magyarország közigazgatási határain belül készült képek nevezhetőek, kivételt képez a Képek a nagyvilágból (D.) kategória. Amennyiben a pályázat kiírója meggyőződik arról, hogy nem Magyarország területén készült kép került nevezésre, úgy a képet kizárja.
15.    A képfájl nem tartalmazhat semmilyen utalást a kép szerzőjének személyazonosságára vonatkozóan, különben a kép nem jogosult a pályázatban való részvételre, és kizárásra kerül.
16.    A pályázónak lehetősége van a pályázatra feltöltött képeket legkésőbb az aktuális pályázat lezárásáig törölni vagy módosítani.
17.    Amennyiben a pályázat kiírója meggyőződik arról, hogy olyan kép került nevezésre, amely a fenti szabályok bármelyikének nem felel meg, a hiba mérlegelését követően az érintett képet kizárhatja a pályázatból. A kizárt képekre befizetett kreditet a pályázat kiírója nem téríti vissza a pályázónak. A pályázat kiírója továbbá fenntartja a jogot, hogy ha a havi pályázatok lezárása után, a pályázati év folyamán bármikor tudomására jut a fenti szabályok megszegése egy kép esetében, akkor a képet utólagosan is törölheti, és az esetleges díjazást visszavonhatja.
18.    A pályázat kiírója a Varázslatos Magyarország szellemiségének, értékrendjének és színvonalának nem megfelelő képet törölheti.
19.    A képek a nevezési díj befizetése után kerülnek a zsűri elé.
20.    A pályázat nyitott minden regisztrált felhasználó számára professzionalitástól, kortól, nemtől és nemzeti hovatartozástól függetlenül.
21.    A képek etikai szempontból nem lehetnek kifogásolhatók. Csak olyan képek nevezhetőek, amelyek az élővilágban okozott károk és az élővilág zavarása nélkül készültek. A képek nem készülhetnek olyan manipulációval, ami a valóságot meghamisítva mutatja be, nem sérthetnek közerkölcsöt, továbbá nem sérthetik az emberi méltósághoz kapcsolódó jogokat.
22.    A pályázó tudomásul veszi, hogy a beküldött képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával (kiállításával) okozott esetleges személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a pályázót terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is.
23.    A résztvevő a pályázati képek feltöltésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket, egyben hozzájárul ahhoz, hogy a pályázat kiírója a fényképeit szabadon, a pályázó nevének feltüntetése mellett, időbeli és térbeli korlátozás nélkül, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által megengedett felhasználási módok szerint teljes körűen, térítésmentesen felhasználhatja a Varázslatos Magyarország web- és közösségi oldalain, valamint nyomtatott publikációiban (magazin, könyvek, kiadványok, hirdetési anyagok, stb.), audiovizuális tartalmaiban (kisfilmek, VM dal, stb.,), illetve a pályázattal kapcsolatos publikációkban, albumokban, továbbá a kiállításokon és az ezeket propagáló egyéb elektronikus/nyomtatott publikációkban. A pályázat kiírója vállalja, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő publikációk és tárgyak bevételéből befolyó összeget kizárólag saját természetfotós és természetvédelmi tevékenyégeibe forgatja vissza.
24.    A résztvevő utólagosan kérheti nyilvános profiljának törlését vagy felfüggesztését, azonban a meghirdetett pályázatokra feltöltött fényképei az alkotó nevével egyetemben a képgalériában nyilvánosak maradnak, pályázat kiírója ezeket a képeket nem törli a rendszerből és a képgalériából. A feltöltött pályázati képekre vonatkozóan, a résztvevő nyilvános profiljának törlése után is, az Általános nevezési feltételek minden pontja továbbra is érvényben marad.
25.    A pályázat kiírója a fotópályázat és a kiállítás képeit (elektronikus fájlok/kiállítási nagyítások) átadhatja a kiállító intézmények és természetvédelmi partnerei számára, és azok a képeket környezet- és természetvédelmet propagáló célokra felhasználhatják. Továbbá a beküldött képek, szintén térítésmentesen, megjelenhetnek a magyar nemzetipark-igazgatóságok és azok állami fenntartója, az Agrárminisztérium kiadványaiban, online felületein és egyéb anyagaiban. A pályázat kiírójának partnerei a fotók felhasználásánál vállalják a fotós és a Varázslatos Magyarország nevének feltüntetését.
26.    A pályázat kiírója a képeket kereskedelmi forgalomba kerülő termékekre való felhasználás esetén a pályázót megkeresi és a feltételekről egyeztet vele.

DÍJAK 

A szakmai zsűri pontszámai alapján a legtöbb pontszámot kapott első három természetfotó alkotója nyeri a Varázslatos Magyarország – UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság – CEWE közös díját, amely a három szervezet tárgyi ajándékait és nagy értékű vásárlási utalványait tartalmazza. A szervezetek további különdíjakat is kiosztanak majd a legszebb fotók alkotói között. A díjazott képekből, valamint a legszebb fotókból a CEWE saját gyártású vászonképein fotókiállítást készít, mely az év folyamán több helyszínen lesz megtekinthető. 

NEVEZÉSI DÍJAK

 

Az F. kategóriába összesen maximum 10 db kép tölthető fel.

A nevezési díj minden kategóriában képenként és videónként bruttó 1000 Ft. Az összes pályázati kategóriába havonta összesen 1db kép vagy a E., kategóriába pályázati kiírásonként, azaz háromhavonta 1db videó ingyenesen feltölthető. 

 

ZSŰRIZÉS ÉS SZAVAZÁS

 

A zsűri 2024-ban hat állandó zsűritagból áll, akik egyéni, szakmai szempontrendszerük alapján értékelik a pályázatokra beküldött képeket. A honlap látogatói is szavazhatnak a közönségszavazás keretein belül. A zsűrizés és a közönségszavazás ideje alatt a fotók szerzője nem látható.

 

A zsűri tagjai

 

Az F.  pályázati kategóriában az alábbi zsűritagok értékelik a képeket:


Britta Jaschinski fotóriporter, 
Máté Bence természetfotós,
Litauszki Tibor természetfotós, 
ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország magazin főszerkesztője, 
Szilágyi Attila természetfotós, 
Suhayda László természetfotós

Nincs találat.