Élhető Bodrog embernek és madárnak – Evezz és dolgozz velünk! Ma egy fészek, holnap az óceán!

Élhető Bodrog embernek és madárnak – Evezz és dolgozz velünk! July 19.

„Ma egy fészek, holnap az óceán!” természetvédelmi program

Aggteleki Nemzeti Park, Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet – 2022. augusztus 12.

Regisztrálj mihamarabb:  https://vm-magazin.hu/jelentkezes/

Te is hozzájárulhatsz lélegző bolygónk egészségének megóvásához, a globális változáshoz azonban lokális cselekedetre van szükség! A VM arra invitálja a természetszerető és fotós közösséget, hogy saját környezetében, hazánk természeti értékeinek megóvásával járuljon hozzá az élővilág védelméhez. Tartsatok velünk Magyarország nemzeti parkjaiba, ahol munkánkkal segítjük a helyi állat- és növényvilágot, majd felfedezzük a környék természeti szépségeit.

Hogyan?

A VM és Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság arra hívja a természetbarátokat, hogy töltsünk el együtt egy aktív napot a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzetben. A nap első felében a Bodrog mentén felgyülemlett szemetet szedjük össze, majd megpihenünk egy folyóparti ebédre. Délután kenukba szállunk, s leevezünk a Bodrogzugi I. főcsatorna (Zsaró-ér) pihenőhelyére, ahol énekesmadarak számára B-típusú madárodúkat helyezünk majd ki, se ezek könnyebb megközelíthetősége végett ösvényeket alakítunk ki. Az evezés alatt és a megállóknál lehetőségünk lesz a helyi természetvédelemi szakemberek kalauzolásában a vízi világ megismerésére és fotózására is.

A nap szakmai vezetője Serfőző Márió környezeti nevelési és ökoturisztikai csoportvezető lesz, valamint segítségünkre lesznek Juhászné Türke Ildikó és Szegedi Zsolt természetvédelmi szakemberek.

Részletes program:

09:00 – 09:30 Gyülekező: Bodrogkeresztúr – komp (3917 Bodrogkisfalud, Kossuth utca 7)

09:30 – 10:00 Bemutatkozás, a napi program ismertetése
10:00 – 12:30 Munkavégzés: szemétszedés a folyó mentén

12:30 – 14:00 Ebéd és pihenő a Horgony Étteremben
14:00 – 17:00 Munkavégzés és evezés: kenuk felvétele (Unió Vízitelep, Tokaj, Bodrogkeresztúri út 5.), evezés a Bodrogzugi I. főcsatornán, majd területkezelés és B-típusú madárodúk kihelyezése a Zsaró-ér pihenőhelyén

Az egyes programpontok és azok kezdési ideje változhat.

A program munka része enyhe nehézségű lesz. Összesen 3-4km evezésben lesz részünk, melyben mindenki erejének megfelelően veheti ki részét, a kenuk beosztása is ennek megfelelően zajlik majd.

A napszúrást és megégést megelőzvén javasoljuk a fejfedő és naptej használatát, valamint a szúnyogok elleni védelmet. Kérjük, hogy hozz magaddal kulacsot és benne megfelelő mennyiségű folyadékot, hogy ne növeljük az üres műanyagpalackok számát, ebédnél tudjuk pótolni a folyadékot a kulacsokba.

A kenuzásnál a vagyontárgyaknak, fényképezőgépeknek hordót tudunk biztosítani, de a felelősséget mindenki maga vállalja saját értéktárgyaiért.

Résztvevők száma: Hogy az élővilágot ne bolygassuk meg, a programra limitált létszámban, a jelentkezés sorrendjében beérkező első 20 főt tudjuk fogadni. Jelentkezz minél hamarabb, hogy bekerülhess a programba!

Jelentkezési határidő: 2022. augusztus 10.

Lemondás esetén a sorrendben következő jelentkezőnek adjuk át a részvételi lehetőséget.

* Jelentkezéseddel vállalod, hogy a természetvédelmi programon saját felelősségedre veszel részt.

*A nap folyamán álló- és mozgóképek készülnek az akcióról és résztvevőkről, amelyeket a Varázslatos Magyarország a későbbiekben természetvédelmi céljaira használ fel. Jelentkezéseddel beleegyezel ezek felhasználásába.