A civilizáció fennmaradása a tét – Az evolúciókutató útmutatásai a bolygó megmentésére Havi természetfotós pályázat

A civilizáció fennmaradása a tét – Az evolúciókutató útmutatásai a bolygó megmentésére January 11.

Az evolúciókutató óv az önhittség hibájától – A Pallas Athéné Könyvkiadó ajánlója

A Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) Mit tenne a természet? című kötete arra figyelmeztet, hogy fogyasztásközpontú civilizációnk veszélybe sodorta a bolygónkat. Az evolúciókutató Ruth DeFries azt az eddig alábecsült önkorrekciós stratégiát ajánlja a világ megóvására, amelyet a természet alakított ki az évmilliárdok alatt.

A szerző már régóta kutatja a természet bölcsességét, azokat az önkorrekciós mechanizmusokat, amelyek útmutatóul szolgálhatnak az emberiségnek a civilizáció és ezzel együtt a bolygó megmentésére. A professzor asszony határozottan állítja, hogy senki sem képes megjósolni a világunkra váró kellemetlen meglepetéseket. A közelmúltbeli COVID-19 járvány pedig rámutat arra, hogy a mai hálózatok olyan útvonalat biztosítanak a kórokozóknak, amelyen keresztül szinte bárkit elérhetnek a Földön. Ez a modern, globalizált civilizáció valósága.

Fotó: Halmos Endre (Mozaik)

Ezen összekapcsolt rendszert alkotó világ pedig annyira összetetté vált, hogy lehetetlen kontroll alatt tartanunk. Ugyanakkor a szerző felhívja a figyelmet arra, hogy ha sikeresen odafigyelünk a természet összetett rendszereinek visszajelzéseire, van remény a környezeti nehézségekkel való megküzdésben. Elképzelni sem tudjuk, milyen katasztrofális következményekkel járna, ha ezek már nem működnének – hangsúlyozza, továbbá hozzáteszi: Ne higgyük azt, hogy majd újra létre lehet hozni a már kiiktatott visszajelző mechanizmusokat.

Ruth DeFries azt is kifejti, hogy a földi élet megőrzésének rendkívül fontos tényezője a sokszínűség: az evolúció során a gének és a fajok sokfélesége biztosította az alkalmazkodást és a túlélést. Szemléletes példákon, nagy erejű történeteken keresztül mutat rá, hogy az emberi civilizáció esetében az ötletek, a szaktudás, az intézmények, a nyelvek és a kultúrák sokfélesége tölti be ugyanezt a funkciót. Álljunk ellen, hogy a célszerűség nevében lefaragjuk a sokszínűséget! – szólítja fel olvasóit a kutató.

Fotó: Szabó Ilona (Közeledés)

A Mit tenne a természet? című kötet exkluzív kiadói áron vásárolható meg a Pallas Athéné Könyvkiadó Bölcs Várban (I. kerület, Tárnok utca 28.) működő könyvesboltjában, valamint a webshopjában. A PABooks kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán és podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) további hasznos, érdekes információk találhatók a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.