A Csanádi pusztákon tojásrakáshoz készülődnek a sárga billegetők Havi természetfotós pályázat

A Csanádi pusztákon tojásrakáshoz készülődnek a sárga billegetők May 11.

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületére visszatértek afrikai telelőhelyeikről a sárga billegetők. A védett énekesmadarak már készülődnek a fészekrakáshoz.

Sárga billegetőkkel leginkább a nedves, tocsogós réteken, legelőkön, csatornák nádasaiban találkozhatunk. Mivel nem félnek az embertől, így ezeket a területeket járva akár egészen közelről is megfigyelhetjük díszes tollazatukat. Fejük hamvas szürke, szemsávjuk fehér, hátuk olajzöld, alsótestük élénksárga. A hímek gyakran a nádszálak, nádbugák tetejére szállnak, onnan fennhangon énekelve hirdetik, hogy az adott terület az ő revírjük. Testméretükhöz képest meglehetősen hosszú farktollaik vannak.

Fotó: Balla Tihamér

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a vizes élőhelyek rekonstrukciójával igyekszik megfelelő élőhelyet teremteni a különféle madárfajok, köztük a sárga billegetők számára is. A legeltetéses állattartás szintén hozzájárul az ideális élőhely megteremtéséhez. A legelő szürkemarhák és juhok ugyanis legelés közben felzavarják a rovarokat, amelyek kitűnő táplálékul szolgálnak a madarak számára. Az állatok trágyáján szintén nagyon sok rovar el tud szaporodni.

Fotó: Balla Tihamér

A sárga billegetők fészküket a földre, zsombékok, vagy magasabb füvek takarásába építik. Rendszerint 4-6 tojást raknak. Évente egyszer, ritkábban kétszer költenek.

A cikk borítóképét készítette: Balogh Eduardo (Sárga billegető)