A kis sólymok első hírnökei már megérkeztek a Csanádi pusztákra Havi természetfotós pályázat

A kis sólymok első hírnökei már megérkeztek a Csanádi pusztákra November 24.

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén rendszeresen telelnek kis sólymok. A napokban felbukkant az első két példány a Montág-pusztán.

A kis sólyom Eurázsia és Észak-Amerika tundráin, tengerpartjain, mocsaraiban költ. A nyílt területeket kedveli, fészkét többnyire földre rakja. Magyarországon belül elsősorban az alföldi pusztákon bukkan fel vonulóként, de számos példány telelésre is itt marad.

Fotó: Czifrák Gábor

A Csanádi puszták a kis sólymok kedvelt telelőhelyei közé tartoznak, ugyanis itt sok a számukra fő táplálékul szolgáló énekesmadár: nádi sármány, tengelic, zöldike, mezei veréb, sordély, fenyőrigó. A kis sólymok étlapján csak a legritkább esetben szerepelnek kisemlősök. Mivel testméretük és külsejük is hasonlít a vörös vércséhez (főként a tojóhoz), ezért távolról a két fajt könnyen össze lehet téveszteni.

A Montág-pusztán most megfigyelt két madár csak előhírnöke a többieknek, ugyanis általában legalább 6-10 példány telel a térségben. Gyakran lehet őket látni, amint az út menti fák ágain, egyéb magaslatokon strázsálnak. Aktív, fürge vadászok, alacsonyan és gyorsan repülve vetik rá magukat a kiszemelt zsákmányra.