Árkus, a csikó – mese a Hortobágyról Havi természetfotós pályázat

Árkus, a csikó – mese a Hortobágyról July 28.

Megjelent Török Zoltán és Molnár T. Eszter mesekönyve a vadlovakról

A Vadlovak című, egész estés családi mozin dolgozva Török Zoltán természetfilmes megálmodott egy mesekönyvet, mely a filmtől függetlenül, azonban ahhoz hasonlóan természetközeli szemszögből, természettudományos igényességgel mesél a Przsevalszkij-lovakról és a Hortobágyról. A film elkészültével sem hagyták nyugodni a többéves forgatás alatt felhalmozódó tapasztalatok és ötletek.

A könyvtervet a filmszöveg írójával, Molnár T. Eszter biológus-íróval gondolták tovább. Mindkettőjüket régóta foglalkoztatták a gyerekeknek szóló ismeretterjesztő könyvek, azonban csakúgy, mint a film narrációja esetében, a kicsiknek szóló műben is többet kerestek egyszerű ismeretterjesztésnél: a természet sokszínűségét szerették volna közelebb hozni az olvasókhoz. Az emberi tulajdonságokkal felruházott mesehős felnövekedése történetének kibontása mellett a mese anyanyelvünk kevésbé ismert kincseire is felhívja a figyelmet.

Akárcsak a filmben, a könyvben is a Przsevalszkij-lovaké a főszerep. Egy kíváncsi csődör csikót, Árkust kísérve ismerkedhetünk meg a ménes és azon belül a családok életével. A vadlovak ugyanis igen szociális állatok, szoros, életre szóló barátságokat ápolnak. Árkus legjobb barátja egy másik kis csődör, Varázs, akivel közösen kalandoznak a családjuktól egyre távolabb. De nemcsak Árkus felnövekedését követheti nyomon az olvasó, hanem megismerkedhet a Hortobágy más állatfajaival és különleges növényvilágával is.

Horváth Anna Annabies varázslatos, ám pontos illusztrációi élethűen jelenítik meg a pusztát díszítő lila sóvirágot, a kanalasgémet és a seregélyeket, akik a patanyomban csipegetve követik a vadlovakat, sőt a könyv minden oldalára bekukkant egy játékos pirókegér is.

A mesét és az illusztrációkat a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának kutatói lektorálták. Az Árkus, a csikót óvodás kortól ajánljuk, de a szöveg és a betűméret az első olvasók számára is ideálissá teszi a könyvet. A szórakoztató ismeretterjesztést szolgálja a kiadvány végén található keresőjáték és a kérdezz-felelek, melyben a gyerekek és a felnőttek is tanulhatnak a kipusztulástól megmentett Przsevalszkij-lovakról. Még az is kiderül, a mongol nevük a „taki”.

A könyv egyfajta ökomese is a vadlovakról és a Hortobágyról, nagy ovisoknak és kisiskolásoknak, és persze a természet szépségei iránt érdeklődő szüleiknek.

Az alkotókról

Molnár T. Eszter író, biológus. Gyerek- és ifjúsági könyvei a Pagony, valamint a Tilos az Á Kiadónál jelentek meg, felnőtteknek szóló könyveit a Prae Kiadó adta ki

Török Zoltán nemzetközi hírű természetfilmes, a Vad Magyarország és a Vadlovak című egészestés mozik rendezője

Horváth Anna Annabies Svájcban élő grafikus, illusztrátor

MEGVÁSÁROLHATÓ: www.vm-shop.hu