Áttelelő bölömbikát figyeltek meg Kardoskúton Havi természetfotós pályázat

Áttelelő bölömbikát figyeltek meg Kardoskúton January 6.

December közepén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai egy áttelelő bölömbikát figyeltek meg Kardoskúton, a Sóstó-ér nádasában.

A bölömbika egy különös, rejtőzködő életmódot folytató gémféle. A Kárpát-medencében mocsarakban, nádasokban sokfelé előfordul, de nem túl gyakori madár. A fajra jellemző a kitűnő rejtőzködés. Veszély esetén csőrét felfelé nyújtja, tollazatának mintázata megtévesztésig emlékeztet az élőhelyét jelentő nádasra. Mindezt teljes mozdulatlansággal ötvözi, mimikrijében bízva sokszor egészen közelre bevárja az embert.

Fotó: Palcsek István Szilárd

Vonuló madár, az állomány nagy része csak március és október között tartózkodik nálunk, a telet a mediterrán vidékeken és Afrikában töltik. Egyes példányai azonban megkísérlik az áttelelést hazánkban, ami egy kockázatos vállalkozás a részükről. Ha huzamos ideig fagyos az időjárás, a madarak táplálkozóhely nélkül maradhatnak, ami végzetes lehet a számukra. Ezért lehetőség szerint meleg vizű kifolyók, egyéb, be nem fagyó vizek mellett kísérlik meg az áttelelést.

December közepén, Kardoskúton a Sóstó-ér sűrű nádasának szélén figyeltünk meg egy példányt. Ezen a lassan áramló vízen jó esélye van átvészelni a téli időszakot, mivel itt a vadludak, récék is fagymentesen tudják tartani mozgásukkal a vízfelületet.

A cikk borítóképét készítette: Marchhart Pál (Settenkedő)