Csaknem két tucat feketenyakú vöcsök a Duna gemenci szakaszán Havi természetfotós pályázat

Csaknem két tucat feketenyakú vöcsök a Duna gemenci szakaszán September 26.

A szeptember havi vízimadár-monitoring alkalmával a Természetvédelmi Őrszolgálat vízi területbejárást tartott a Duna Baja alatti szakaszán, az ADUVIZIG által üzembe tartott Kitűző IV. fedélzetén. A madárszámlálás alkalmával a Kádár-sziget déli részénél először három feketenyakú vöcsköt sikerült megfigyelni, majd egy folyamkilométerrel lejjebb újabb 18 példányt. A több mint 30 éve zajló dunai madármonitoringok során kevesebb mint 10 alkalommal került szem elé ez a madárfaj, akkor is csak néhány egyed.

A feketenyakú vöcsök Magyarországon rendszeres, de kis számban fészkel, főleg az Alföld nagy kiterjedésű mocsarain, halastavain költ. Egyéb vöcsökfajokhoz hasonlóan fészkét általában nyílt, de hínárnövényzettel sűrűn benőtt részre építi növényi részekből. Tápláléka főleg apró halakból, ebihalakból, apró rákokból és vízi rovarokból áll, de nagy mennyiségben fogyaszt növényi táplálékot is.

Feketenyakú vöcskök úsznak a vízen

Fotó: Mórocz Attila

Hazai állománya rövid távú vonuló, telelőterülete a Mediterráneum és Kis–Ázsia. Kisszámú, rendszeres átvonuló. Fészkelőállománya 100–250 pár (MME 2015–2017). Magyarországon fokozottan védett, fészkelőállományának trendje sajnálatos módon csökkenő.

Írta: Mórocz Attila – természetvédelmi őr, DDNPI

A cikk borítóképét készítette: Szomju László (Kisördög)