Ezrével érkeznek a darvak a kardoskúti Fehér-tóra Havi természetfotós pályázat

Ezrével érkeznek a darvak a kardoskúti Fehér-tóra November 15.

Egyre népesebb darucsapatok érkeznek a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületére. Bár a tómeder még mindig majdnem teljesen száraz, csak kisebb tocsogók vannak benne, a madarak mégis megállnak egy rövid időre ezen a tradicionális állomáshelyen.

A darvak magyarországi vonulási útvonalán a kardoskúti Fehér-tó fontos pihenőhely. Már hetek óta meg-megállnak itt pihenni és táplálkozni kisebb, néhány száz egyedből álló csapataik. A november 6-án megtartott szakvezetéses darules alkalmával azonban már több, mint négyezer darumadárban gyönyörködhettünk. A tó és környezete fokozottan védett terület, így biztosítja számukra a zavartalan nyugalmat. Ennek köszönhető, hogy minden évben szép számmal gyülekeznek itt.

Fotó: Palcsek István Szilárd

A környező tarlókon, tárcsázott földen bőséges táplálékforrást találnak. A darupárok rendszerint idei fiókáikkal családokba verődve keresgélik maguknak a betevőt. Tartósan azonban nem maradnak itt, mert a Fehér-tó medre most kellő vízfelület hiányában nem igazán biztonságos éjszakázóhely számukra.

Az elkövetkező napokban, hetekben az idő várhatóan tovább hűl, ezzel párhuzamosan minden bizonnyal növekszik majd az ideérkező darvak száma. A vonulási csúcs – amikor rendszerint több tízezer daru állomásozik a térségben -, az időjárás függvényében akár december elejére is tolódhat.

Fotó: Palcsek István Szilárd

Felhívjuk figyelmüket, hogy novemberben minden szombaton 14.30 órától szakvezetéses darulesre várjuk a természetbarátokat Kardoskúton, a Lófogó-ér melletti kilátónál. GPS-koordináták: É 46°28’43,41’’ K 20°37’25,62’’. Ha a darvak kellően közel húznak el felettünk, akkor nemcsak a felnőtt madarak jellegzetes krúgatását hallhatjuk meg, hanem a fiatalok csiripelő, füttyögő hangját is.

A cikk borítóképét készítette: Molnár Péter (Daru riadalom)