Fekete gólyák táplálkoznak a Cserebökényi-pusztákon Havi természetfotós pályázat

Fekete gólyák táplálkoznak a Cserebökényi-pusztákon június 10.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság cserebökényi gulyaállásának közelében, a Veker-ér mentén május közepe óta rendszeresen megjelenik három-négy fekete gólya. Nincsenek egyedül, általában 8-9 fehér gólya is a közelükben táplálkozik.

A fekete gólyák március-áprilisban érkeznek vissza afrikai telelőhelyeikről. Ezt követően a lakott területektől távol, az emberek által alig látogatott erdők idős fáin építik meg fészküket. Április elején lerakott 3-5 tojásukból átlagosan 35 nap kotlást követően kelnek ki a fiókák. A hím és a tojó felváltva kotlik, a fiókák több mint két hónapig a fészekben nevelkednek, majd július második felétől repülnek ki.

Fotó: Őze Péter

A kifejlett fekete gólyák alsó oldala és alsó szárnyfedői fehérek, a többi tollazatuk viszont fényes fekete, csőrük és lábaik tűzpirosak. A fiatalok felső oldala, szárny- és farktollai egészen az első vedlésig még barnásak, csőrük és lábaik pedig sárgás színűek. A második évben szárny-, farok és fedőtollaik fokozatosan nyerik el fényes, fekete színezetüket.

Ezekben a hetekben a már ivarérett fekete gólyák fiókáikat nevelgetik. A cserebökényi területen megfigyelt fiatal példányok azonban még nem költenek. A legelőn többnyire egyenesszárnyú rovarokat, békákat, gyíkokat és mezei pockokat fogyasztanak.

A cikk borítóképét készítette: Hargitai László (Szorítóban)

Címke felhő

Körös-Maros Nemzeti Park madár gólya fekete megvehagyma táplálkozás