Ilyen, amikor a madarász teraszára beül egy igazi ritkaság Havi természetfotós pályázat

Ilyen, amikor a madarász teraszára beül egy igazi ritkaság January 28.

Nem akármilyen élményben volt része a Kiskunsági Nemzeti Park kollégájának 2022. január 23-án, vasárnap reggel! Egy immatur hím feketetorkú rigó (Turdus atrogularis) bukkant fel a kertjében Kiskőrösön, nem kis meglepetést okozva.

A fajnak ugyanis ez mindössze a 2. regisztrált előfordulása hazánkban, korábban 2013. márciusban észlelték egy példányát Debrecenben. Miután a madarászok forródrótján körbement az információ erről a ritkaságról, egy tucatnyi, közelben lakó madármegfigyelő még meg tudta csodálni ezt a szibériai vendéget, mielőtt szem elől vesztették.

„Teraszunk szőlőlugasára ült be, ahonnan fél óra múlva elzavarta egy fekete rigó. Később többször is feltűnt az utca többi kertjében, de körülbelül 10 óra 30 perc után eltűnt és nem került elő. Az elkövetkezendő napokban keresni fogom, táplálékot, például almát és szőlőt talál a területen” – számolt be Nyúl Mihály.

A feketetorkú rigó Oroszországban, Mongóliában és Kínában honos. A telet Közép-Ázsiában és Indiában tölti, csak ritkán vetődik egy-egy kóborló egyed Európába.

feketetorkú rigó

Feketetorkú rigó Kiskőrösön 2022. január 23-án. Fotó: Nyúl Mihály