Kalandozások nemzeti parkjainkban – Hortobágyi Nemzeti Park Havi természetfotós pályázat

Kalandozások nemzeti parkjainkban – Hortobágyi Nemzeti Park September 14.

Kalandozz a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóterületein

Az ország első és legnagyobb nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park egész évben gazdag programkínálattal várja látogatóit, melyben mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

Érezze át a végtelen puszta megragadó varázsát! Ismerje meg e természeti értékekben gazdag, páratlan szépségű vad világot! Járja be kisvonattal, kerékpárral, elektromos kisbusszal, esetleg terepjáróval bemutatóterületeinket!

A Hortobágyi Vadasparkban találkozhat az igazi vad Hortobággyal: farkasokkal, vadlovakkal, rekonstruált őstulokkal, keselyűkkel, pelikánokkal, sasokkal és számtalan vízi és ragadozó madárral. Ha testközelből szeretné megismerni a vadlovat és a rekonstruált őstulkokat, vegyen részt a szafari túrán!

Vadasparki szafari program. Fotó: HNPI

A Hortobágyi-halastavak gyalogosan és kisvonattal bejárva is feltárja szemünk előtt a Hortobágy gazdag vízi és parti madárvilágát. Kócsagok és más gém félék, gulipánok, szerkők, nyári ludak, bíbicek, parti madarak, kárókatonák, de a ritka batlák és kanalasgémek is fészkelnek a területen. A víz tele van csodálatos és védett növényekkel is, mint a sárga tündérfátyol, vagy a fehér virágú tündérrózsa. A területen kerékpározni is lehet, helyben kölcsönzési lehetőség biztosított.

Hortobágy-halastavi Kisvasút. Fotó: HNPI

Az állandóan látogatható helyszínek mellett számtalan egyedi programmal várjuk a természetbe vágyókat. Tartsanak velünk hajnali, nappali, vagy éppen alkonyati, éjjeli túráinkon!

Nyáron folyamatosan hirdetjük meg naplemente szafari túráinkat, gyalogos vagy kisvonatos madarász túráinkat, illetve egész évben asztro-gasztro túrákkal várjuk azokat, akik az esti, fényszennyezésmentes hortobágyi égboltot szeretnék megcsodálni.  A nyári és őszi égbolt gazdag szép és jellegzetes csillagképekben. Az ősszel egyre hosszabbodó éjszakák meghatározó élménye az égboltot keresztülszelő Tejút, mely derült idő esetén állandó látványosság a csillagászati aktualitások mellett.

Hortobágy Csillagoségbolt park. Fotó: HNPI

A Hortobágy pusztái, halastavai és egyéb vizes élőhelyei a darvak európai vonulásának legnépesebb szárazföldi pihenőhelyeként ismertek. A vonulási időszak szeptemberben, az északi költőterületek időjárásának hidegebbre fordulásával indul be és az újabb lehűlések egyre nagyobb állományokat hoznak mozgásba.  Ezen időszak legvonzóbb természeti eseménye a daruvonulás. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szeptember közepétől október végéig több helyszínen kisvasutas, gyalogos és autós hétvégi túrákat szervez a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

Darvak hajnalpírban. Fotó: Szilágyi Attila

A hortobágyi Fecskeház Erdei Iskola ideális kiindulópontként szolgál a térség megismeréséhez. Az épület, amely kényelmes, tiszta szobáival, nagy parkjával, az ide szervezhető programokkal több napos tartózkodásra is alkalmas, 34 fő elszállásolását teszi lehetővé április 15. és október 31. között.

Fecskeház Erdei Iskola. Fotó: HNPI

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság más védett területei, tájvédelmi körzetei, értékei is felfedezésre csábítanak!

A Tiszakürti Arborétumot nem érdemes kihagynia azoknak, akik Kecskemét, Lakitelek, Tiszakécske, vagy Cserkeszőlő térségébe érkeznek. A Tisza-ártér védett parkjában tegyenek egy kellemes sétát, ismerjék meg a híres angolpark építő Bolza család Tisza-parti birodalmának ékkövét, mely minden évszakban más és más arcát mutatja.

Tiszakürti Arborétum. Fotó: HNPI

Szatmári kalandozások során érdemes felkeresni Cégénydányádon a Kende-Kölcsey család egykori birtokát, megtekinteni a Kastély Kiállítást és az év fája verseny győztes platánfáját a kastélypark tanösvényének részeként, mely a közel 13 hektáros természetvédelmi területen található növénygyűjtemény érdekességeit mutatja be, kitérve a park és a Szamos folyó változatos állatvilágának a megismertetésére is.

Cégénydányád, Kölcsey-Kende Kúria. Fotó: Habarics Béla

 

Járt már Ön az Alföld vulkánján? Egyáltalán vannak itt vulkánok? Látogasson el a Kaszonyi-hegy tanösvényre Barabás határában, ahonnan szép időben csodálatos panoráma nyílik a Kárpátok előterére,  tiszta időben szépen kirajzolódnak innen a Róna-havas és a távolabbi Máramarosi-havasok vonulatai is.

Kaszonyi-hegy. Fotó: Habarics Béla

 

A beregi és nyírségi lápok a régi földtörténeti korok hidegebb klímához szokott élővilágának máig fennmaradt menedékei, melyek a régi folyómedrekben tudtak kialakulni. A Bátorligeti ősláp az egyik legrégebbi fokozottan védett terület az országban. Ez az alig 53 hektáros terület őrizte meg a legteljesebben az Alföld vegetáció- és tájképtörténetének különböző állapotait.

Bátorligeti ősláp. Fotó: Habarics Béla

Fedezze fel a Kokad határában található Daru-lápot, mely Debrecentől csupán egy „daruugrásra” található. A Létavértesről induló tanösvény hét megfigyelő állomásán vehetjük szemügyre a változatos növény-és állatvilág képviselőit.

Ha felkeltettük érdeklődését, kövesse eseményeinket Facebook és Instagram oldalunkon, valamint tájékozódjon programjainkról részletesebben honlapunkon: www.hnp.hu/turizmus vagy a 52/589-000 telefonszámon és az info@hnp.hu email-címen.

Írta: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság