Kuvikcsalád költözött a sóstói bikaszállás padlására Havi természetfotós pályázat

Kuvikcsalád költözött a sóstói bikaszállás padlására November 23.

A Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén sokfelé találkozhatunk egy kistestű bagolyfélével, a kuvikkal. Az Igazgatóság üzemeltetésében működő Sóstói Állattartótelepére, a bikaszállás padlására is beköltözött egy kuvikpár.

A kuvikok részben nappali aktivitásúak, kedvelik az emberlakta helyeket, elhagyott tanyahelyeket, nyílt területeket. Az erdőket viszont kifejezetten kerülik. Tojásaikat gyakran rakják padlásokra, vagy öreg fák odvaiba. Állandó madaraink, télen sem mennek el. Napjainkban a fajnak stabil állománya van.

Fotó: Őze Péte

A baglyok között a kuvikoknak van az egyik legváltozatosabb étrendjük. A rovarokat, kisebb méretű madarakat, békákat, egereket, kisebb patkányokat egyaránt megfogják. Valószínűleg a telep bikaszállását is azért választották lakhelyül, mert az állattartáshoz és a pusztai környezethez kötődően rengeteg ott a rovar. Naponta láthatjuk őket, amint élelemre vadásznak a területen.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kardoskúti épületeiben nem csupán ezen az egy helyszínen laknak kuvikok. A Kardoskúti Madárvonulás Múzeumánál, illetve a Pusztaközpont közelében, egy szalakóták számára kihelyezett odúban is költöttek. A párok idén mindhárom helyszínen sikeresen felnevelték fiókáikat.

A cikk borítóképét készítette: Koncz-Bisztricz Tamás (Kukucs!)