Nászrepülés, fészeképítés, madárdal… megérkezett a tavasz a Csanádi pusztákra Havi természetfotós pályázat

Nászrepülés, fészeképítés, madárdal… megérkezett a tavasz a Csanádi pusztákra March 7.

A február második felében tapasztalt tavaszias idő hatására násztevékenységbe kezdtek a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csanádi puszták madarai.

Az egerészölyvek már foglalják azokat a facsoportokat, ahol fészket raknak majd. Látványos zuhanórepüléseket bemutatva jelzik fajtársaiknak, hogy melyik területet foglalták el. A párok látványos nászrepüléseket mutatnak be: a kiszemelt facsoport fölött együtt keringenek a magasban, majd szárnyaikat behúzva zuhannak lefelé, hogy aztán a fák fölé érve hirtelen újra felemelkedjenek.

Fotó: Balla Tihamér

A kerecsensólymok közül tavaly két pár költött a Csanádi pusztákon. Közülük az egyik már a költőhelyen van, s gondosan elüldözték fészkük környékéről a betolakodni készülő más ragadozómadarakat. Lassan megkezdődik a párzás időszaka is. Az ismert parlagi saspárok szintén fészeképítésbe kezdtek. Vannak, amelyek tavalyi fészküket csinosítgatják, mások javában építik az újat.

Fotó: Balla Tihamér

A partimadarak közül a bíbicek is megélénkültek. Néhányan már párba álltak, s jellegzetes, sípoló, vékony hangokat hallatva nászrepüléseket mutatnak be. Széles fekete szárnyaik igen látványosak, amikor a párok együtt repülnek, forognak a levegőben. Mivel az esőzéseknek köszönhetően most sok vízfelület van a területen, ezért nyári ludakkal is találkozhatunk. Február végén elkezdtek nászolni, a párok együtt mozognak.

Fotó: Balla Tihamér

A kistestű énekesmadarak közül a sordélyok már hangosan énekelnek. A hímek egy magas fa, vagy pusztai bokor csúcsára kiülve, énekszóval hirdetik, hogy területet foglaltak. A búbospacsirták hangját szintén gyakran hallhatjuk a Csanádi pusztákon.

A cikk borítóképét készítette: Aranyossy Tamás (Érkezés)