Ormányosbogarak akcióban Havi természetfotós pályázat

Ormányosbogarak akcióban február 27.

Nemcsak a növények élednek: a túl korán érkezett tavasz a bütyköshátú ormányos fajfenntartási ösztönét is felkeltette, és sok nőstény már le is rakta a petéit.

Az ormányosbogarak a rovarok egyik kevésbé ismert csoportja. Pedig ha a Föld napjainkban ismert összes faját figyelembe vesszük, meglepő eredményre jutunk, ugyanis minden tizedik faj ormányosbogár.

A különleges megjelenést adó ormány a rovar fejéből fejlődött ki, úgy, hogy a fej szem előtti része megnyúlt. Az ormány közepén láthatóak a csápok, a szájszervek pedig a végén helyezkednek el. Az ormány hosszúsága sokféle lehet.

Magyarországon egyelőre csak 6 védett ormányosbogár fajt tartunk számon, mivel ezt a népes rovarcsoportot kevesen kutatják.

A védett fajok egyike ebben a cikkben szereplő, alig fél centiméteres bütyköshátú ormányos (Herpes porcellus).

Normális téli időjárás esetén még így találkozhatnánk bogarunkkal. Fotó: Szénási Valentin

Ez a rokonszenves bogár hazánkban kizárólag a Duna-Tisza közén fordul elő, ahol homokpusztagyepekben él. Testét szürkés, rücskös bevonat borítja, mely jól elrejti a kíváncsi tekintetek elől. Tápnövényei az érdeslevelűek közül kerülnek ki, rendszerint ezeken üldögél, vagy lassan mászik. Sok régi élőhelyéről eltűnt már, újakat pedig nehezen tud meghódítani, hiszen röpképtelen fajról van szó.

Ennek az egyednek a végzetét egyik természetes ellensége hozta el. Fotó: Csóka Annamária

Ritkán kerül szem elé, ám az elmúlt években észlelései – a módszeres kutatómunkának hála – megszaporodtak és e titokzatos életmódú fajról sok olyan részlet derült ki, mely védelmét is elősegítheti.

Írta: Csóka Annamária