Havi természetfotós pályázat

Ritka madár nagy bajban október 16.

Október 12-én érdekes madármentésben való közreműködés miatt érkezett segítségkérés a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatához.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai Balatonföldvár térségében egy horgot nyelt különleges madárra lettek figyelmesek. A madár csőréből a lenyelt horogra kötött horgászzsinór hosszan kilógott, és egy stég lábára tekeredett. Hiába vergődött, sehogyan sem tudott megszabadulni szorult helyzetéből. Szerencsére a BLI csapatának sikerült megfogni a madarat, és a damilt elvágva sikeresen elszállították az Igazgatóság munkatársának. A madár vizsgálatakor megállapításra került, hogy az egy kőforgató (Arenaria interpres) példány.

A faj Észak-Amerika és Eurázsia északi felén, tengerpartokon költ. A téli időszakot délen töltik, az európai madarak a tengerpartok mentén Dél-Afrikáig vonulnak. A vonulás során ősszel és tavasszal kis számban hazánkban is megjelenik. Az így idetévedt, sérült madarat a Sóstó Vadvédelmi Központ munkatárai részesítették további szakszerű ellátásban. Ezúton is köszönjük!

Írta: Szabó Gábor és Szász Bence – BfNPI

A cikk borítóképét készítette: Borbély Krisztián (Kagylóforgató kőforgató)