Száradnak a kisvizek, kóborolnak a partimadarak Havi természetfotós pályázat

Száradnak a kisvizek, kóborolnak a partimadarak augusztus 23.

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Dévaványai-Ecsegi pusztákon a júliusi nagy meleg hatására a korábbi, rapszodikus esőzésekből megmaradt kisvizek folyamatosan veszítik el vizüket. 

A hónap második felére már csak a csatornákban, rizsföldeken és halastavakban maradt víz. A partimadarak szempontjából a száradó csatornák és a rizsföldek a jelentősek, mivel a Dévaványa környéki halastóegységeknek nyári lecsapolása nincs.

A bíbicek, piroslábú cankók és nagy godák nyár közepén már a költés utáni kóborlásba kezdtek. A helyenként még nyílt vízzel rendelkező rizsföldeken időnként száz nagy goda is összegyűlik, hasonlóan a bíbicekhez. Ez utóbbiak nem ott táplálkoznak, hanem délben inni, fürdeni, alkonyatkor pedig éjszakázni húznak a kisvizekre. Közöttük néhány nagy póling is előfordul.

Kóborolnak a fiatalokkal együtt az adult gólyatöcsök is, amelyeknek közepesen jó volt az idei költési sikerük. A kései vagy másodköltést végző ugartyúkok július közepén még a fészkeken ültek. Megjelentek a vonuló réti, szürke és füstös cankók is, de legnépesebb a pajzsoscankók száz példányt is elérő csapata volt. A lassú beszáradással a maradék vizek is eltűnnek és a partimadár-világ más területekre telepszik át.

A cikk borítóképét készítette: Pintér Csaba (Cankó-csapat)