Virágoznak a tarka sáfrányok a Kiskunságban Havi természetfotós pályázat

Virágoznak a tarka sáfrányok a Kiskunságban February 17.

Virágzásnak indultak a tarka sáfrány (Crocus reticulatus) állományai a Duna-Tisza közén. Ezt az apró, törékeny, hagymás növényt elsősorban homoki tölgyesekben, száraz homokterületek sztyepprétjein találjuk, de élőhelyeik fogyatkozásával gyakran az azok helyén létrehozott mesterséges nyarasok, akácosok alatt is észlelhető.

tarka sáfrány

Az idei első tarka sáfrány egyik a Nyárlőrinci-erdőben. Fotó: Filotás Zoltán

Elsősorban mediterrán faj, hazánktól északabbra nem is fordul elő. Szép állományai vannak többek között a Madarasi Marhajárás Természetvédelmi Területen, Kelebia és Ásotthalom környékén, a Nyárlőrinci-erdőben vagy Császártöltés mellett, a Kiscsalai-löszpart lankáin.

Virágzáskor magassága alig 4-8 (max. 10-12) cm; keskeny, fehér középerű, sötétzöld levelei sem növik túl a virágot. A lepellevelek alapszíne a fehértől a világoslilán át a sötétliláig változhat (a Kiskunságban a fehér, míg pl. a Nyírségben a lilás alapszínű változat gyakoribb valamivel), a külső lepelleveleken pedig 3-3 sötétlila színű csík húzódik.

tarka sáfrány

Fotó: Filotás Zoltán

Virága néhány nap alatt elnyílik, így tömeges virágzását is csak 1-2 hétig lehet megcsodálni. A növény igazán szép látványt napos időben nyújt, egyéként szirmait összecsukva tartja. Védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft, így gyűjtése és károsítása tilos!

A cikk borítóképét készítette: Szabó Aladár (A hibás szépség)